Faner

31 juli 2011

Google-billedsøgning med et lille twist

I forrige indlæg fortalte jeg  om billedsøgnings-værktøjet Pixolu2, som gør det muligt at søge efter billeder med et billedforlæg og uden brug af søgeord.

Vidste du at en Google billedsøgning også kan foretages med billeder i stedet for med søgeord?
Det kan f.eks. være nyttigt hvis du er på jagt efter billeder, som har noget til fælles med hinanden... enten i farvespekret eller indholdet.

Figur 1
Eksempel:
Lad os sige at jeg kunne tænke mig at finde billeder som har noget til fælles med/minder om denne tegning (fig. 1), som jeg har lavet og gemt på min computer.

Figur 2

Figur 3
Jeg starter nu en Google Billedsøgning og klikker på det lille kamera-ikon i siden af søgefeltet i stedet for at skrive et søgeord (se figur 2). Herved åbnes en dialogboks (se fig. 3), hvor jeg vælger at uploade min tegning: Klik på Upload et billede > klik på Browse-knappen > find billedet på computerens drev og dobbeltklik på det... og pling!... Google viser nu de billeder søgningen har fundet frem til:
Søgeresultatet viser mig i dette tilfælde 3 eksempler på andres billeder, som både i farveholdning og indhold har noget til fælles med min tegning.
Nogle gange lykkes det at finde et væld af billeder med forskellige ligheder, i andre tilfælde er resultatet mindre interessant.

Billedsøgning ved hjælp af billeder i stedet for søgeord åbner blikket for billedernes detaljer (farve, motiv og komposition).  Skal der f.eks. kreeres farveafstemte billedcollager kan denne måde at søge billeder på gøre søgningen meget mere specifik. Det kan også være en spændende oplevelse at skanne et selvproduceret billede og uploade det i en billedsøgning og se hvad Google kan finde.

Prøv billedsøgning på en lidt anden måde med Pixolu2

At google noget er for mange efterhånden blevet måden man søger efter noget på nettet, f.eks. billeder. Men der findes også andre søgeværktøjer. Pixolu2 er et søgeværktøj, som griber billedsøgning an på en anderledes - lidt mere intuitiv - måde. Søgeresultater i Pixolu2 baseres nemlig i højere grad på billeders visuelle lighed end på de tilknyttede tags (søgeord) billederne måtte være udstyret med på de hjemmesider hvor de hører til.

Sådan bruges Pixolu2:

Skriv først et søgeord > klik på Search og vent et øjeblik.

Resultatet af 1. søgning

Pixolu2 viser dig nu resultatet af din første søgning. Et lille øje dukker op når du fører musen hen over de små billedeksempler. (Ved at klikke på øjet, åbnes billedets url-side i et nyt vindue, hvor du kan se billedet i sin fulde størrelse/opløsning).
For at indsnævre din søgning kan du nu vælge op til 6 af de små billedeksempler ved at trække dem op i det store, sorte søgefelt felt foroven og derefter klikke på den grønne søgeknap Get similar images, øverst til højre.

Resultatet af 2. søgning
Pixolu2 viser dig nu resultatet af din anden søgning.
For at indsnævre søgningen yderligere kan du nu vælge at udskifte et eller flere af de udvalgte billedeksempler - vil du fjerne et af billederne fra søgningen holder du markøren over billedet og klikker på det røde kryds. Klik på den grønne knap igen, hver gang du ændrer noget i et af søgefelterne.

Resultatet af 3. søgning
Du kan også ændre teksten i søgefeltet, f.eks. ved at tilføje et ord, og få en helt ny søgning frem. (Obs! Ønsker man at søge med danske søgeord er en Google-billedsøgning klart bedre!)

Om man foretrækker det ene søgeværktøj frem for det andet er naturligvis en smagssag. Personligt er jeg fascineret af Pixolu2s valg af sort baggrund, som rent æstetisk gør selve søgeprocessen til en smuk oplevelse.
Det at kunne kombinere billeder (i det store, sorte søgefelt foroven) frem for at skulle stave sig igennem det hele kan desuden være en stor fordel for elever med læse-/stave-vanskeligheder, hukommelsesbesvær eller andre kognitive vanskeligheder. 
Prøv selv søgeværktøjet her.

30 juli 2011

Fremhæv tekstpassager på websider med Citebite

Er du stødt på en spændende artikel på nettet, som indeholder en tekstpassage du gerne vil fremhæve og dele med andre, kan du (gratis, og uden at skulle registrere dig som bruger) benytte onlineværktøjet Citebite.


Både for undervisere og elever kan det være et smart værktøj at kende, f.eks. hvis man skal præsentere en webside for andre og gerne vil henlede opmærksomheden på noget bestemt.
Værktøjet finder I her.

29 juli 2011

Prøv ShowMeWhatsWrong.com..... når computeren driller.

Du kender det måske...?
Hvis man oplever computerproblemer af den ene eller den art, f.eks. fejlmeddelelser man ikke ved hvad betyder eller lign. - kan det sommetider være vanskeligt at forklare problemet, når man ringer efter hjælp.

Jeg er lige blevet opmærksom på en supernyttig, gratis service, som kan hjælpe dig næste gang computeren bare ikke vil som du vil, og din livlinje sidder i den anden ende af røret uden mulighed for at se hvad der sker på din skærm.
Se lige videoen!

28 juli 2011

Spil Penge-Jeopardy på SMARTboardet


Nu kan I også downloade mit regne-spil, Penge-Jeopardy - en SMART Notebook-aktivitet, der træner de 4 regnearter kombineret med lidt pengeregning.
I dokumentet er vedhæftet et Word-dokument med Skolestuens Pengekort, som kan udskrives, klippes ud, lamineres og bruges som gevinster når I skal spille. Man kan dog også bare føre et vanligt regnskab, hvis det er det I vil træne.
I kan downloade aktiviteten her.

I kan også downloade Skolestuens Pengekort her.

23 juli 2011

Ordblomsten - en ordleg med ordkategorier

Så har jeg uploadet endnu en SMARTboard-aktivitet til fri afbenyttelse:

"Ordblomsten - med vinger på" er en ordleg, hvor det gælder om at gætte 11 hemmelige ord (indenfor ordkategorien "Med vinger på..."), som gemmer sig på blomsterbladene af en solsikke.
På første side røbes forbogstavet i hvert ord samt hvor mange bogstaver ordene indeholder (markeret med streger). Herefter åbnes siderne i kronologisk rækkefølge og for hver ny side røbes et nyt bogstav i hvert ord. Hver side udløser en ny gætterunde, hvor læreren tjekker elevernes gæt og uddeler point. Elever der kan gætte et ord får 10 point pr. rigtigt gæt. (Obs! Læreren kan hente løsningen på dokumentets sidste side, hvilket selvfølgelig er smart at gøre forud for lektionen, så eleverne ikke ser løsningerne).
Lykkes det en elev at komme med et kvalificeret bud på et ord indenfor kategorien, som kunne have stået der, gives der 10 bonuspoint for det.
Når alle ord/bogstaver er afsløret gøres scoren op og der findes en eller flere vindere.

Aktiviteten kan leges som en "alle-mod-alle"-leg, eller i makkerpar/grupper. Pointsystemet kan sagtens udelades, hvis man helst vil undgå konkurrence-elementet.

Bemærk: Dokumentets side 2 kan udskrives til hver elev før start, så de har deres egen blomst at skrive på - eller - eleverne kan evt. starte aktiviteten med selv at opstille en nummereret liste med 11 pladser under hinanden + overskriften "Med vinger på...".

Har I ikke en elektronisk tavle til rådighed, kan ideen udføres manuelt på en almindelig tavle: Tegn en blomst med så og så mange blade; skriv en kategori i midten og start med forbogstavet af et ord på hvert blad. Skriv derefter flere og flere bogstaver på til ordene gættes.

Download aktiviteten her.

22 juli 2011

Miniature-dagbog

Til de af jer, som ikke bruger Internet Explorer som browser, kan jeg varmt anbefale jer at prøve det lille online-dagbogs-værktøj Current.im.
Sådan opretter man sig som bruger (obs! Vælg tidszonen UTC + 1, så passer pengene)
Værktøjet giver - efter gratis registrering som bruger - mulighed for at skrive et dagligt lille notat på max. 140 karakterer, hvilket er meget mindre end man tror.

Skriv dagens tekst i det hvide felt. I eksemplet her kan I se hvor lidt 140 karakterer fylder.
Klik på "Post" for at poste indlægget.
 Det gør værktøjet til et genialt skriveøvelses-redskab, idet den begrænsede pladsmængde udfordrer elevens formuleringsevne og valg af ord.
Alt hvad man skriver i sin dagbog er fuldkommen privat, sålænge man holder sin adgangskode for sig selv, men i en undervisningssammenhæng kunne man også vælge at oprette en klassedagbog, som alle kender adgangskoden til. Så kunne eleverne på skift skrive et indlæg om dagens aktiviteter, og klassen/læreren kunne således få et samlet overblik over månedens eller årets aktiviteter.

Når indlægget er postet kan man læse det fra denne side, hvor alle indlæg samles under hinanden.
 På bloggen I learn technology kan I læse om et sjovt projekt: en lærer, der har prøvet at kombinere individuelle Current-dagbøger ("I dag har jeg...") med at lade eleverne tage et foto af sig selv via webcam. Ved årets slutning samles disse mange fotografier til en lille stopmotion-film, der viser eleven fremtoning gennem et helt skoleår. Moviemaker kan fint anvendes til det formål, og fotografierne kan evt. tages med online-værktøjet Daily Mugshot.

20 juli 2011

Hvad sku' det være? - En pengeregnings-aktivitet til SMARTboardet


Ovenstående slideshow viser skærmdumps fra endnu en af mine SMARTboard-aktiviteter - "Hvad sku' det være?" - udviklet til unge/voksne specialundervisnings-elever med behov for at træne pengeregning.

Aktiviteten indeholder forskellige interaktive øvelser i at udregne beløb, sammenlægge priser, skelne mellem de forskellige mønter og sedler når man skal betale for en vare samt øvelser i at få de rigtige returpenge.

I kan downloade aktiviteten her.

PS: Husk at jeg sætter kæmpestor pris på feedback ang. mine SMARTboard-aktiviteter og øvrige materialer - både ift. evt. fejl I måtte falde over eller tvivlspørgsmål, men også ift. anvendeligheden. Så hold jer endelig ikke tilbage med kommentarer og spørgsmål enten via min mail eller ved at benytte kommentarfunktionen, som findes i bunden af hvert indlæg her på bloggen.

18 juli 2011

Lær sprog ved hjælp af sangtekster

På websitet Lyricsgaps kan man online-træne 10 forskellige sprog (engelsk, spansk, fransk, tysk, portugisisk, italiensk, japansk, russisk, græsk og hollandsk) ved at udfylde de tomme felter i kendte sangtekster.

Sådan bruges Lyricsgaps:
  1. Vælg sprog > vælg en sang. (Brug evt. søgefeltet)
  2. Vælg derefter niveau/sværhedsgrad:
    a) Karaoke (simpel tekst lige til at udskrive)
    b) Beginners (åbn "rullegardin" med valgmuligheder ved hvert tomme felt i teksten)
    c) Intermediates (let øvede - udfyld tekstens tomme felter)
    d) Experts (for de meget øvede - betudeligt flere tomme felter at udfylde)
  3. Tryk på knappen "Score" når alle felter er udfyldt og se dit resultat
  4. Tryk på knappen "Reset", hvis du vil prøve igen.


Eksempel: Beginners

Eksempel: Intermediates

Eksempel: Experts
Scoreknappen
Hvis man opretter sig som bruger af siden - gratis - kan man få øvelserne på print (.pdf-format).
Værktøjet byder desuden på en ekstra lille finesse: Dobbeltklik på et hvilket som helst ord i teksten og en boks åbnes med en eller flere definitioner på det valgte ord.
Afhængigt af hvor svær man ønsker at øvelsen skal være kan man vælge at starte eller slutte med at se den tilhørende musikvideo (fra Youtube), som følger med når man vælger sang.
God fornøjelse!

I finder sangtekst-værktøjet her.

15 juli 2011

Tema: Kunstnere og deres værker - Vincent Van Gogh

Websteder og undervisningsforløb I kan lade jer inspirere af, hvis I skal dykke ned i Van Gogh-universet:

Tema: Parafraser - En musikvideo med referencer til billedkunsten


70 Million by Hold Your Horses ! from L'Ogre on Vimeo.

På en af mine favoritblogge - Free technology for teachers - så jeg i dag denne musikvideo lavet af det (vistnok?) franske band, Hold your horses.
Videoen viser bandet spille og synge sig igennem forskellige scenerier inspireret af 24 af de mest kendte kunstmalerier gennem tiderne. Se om I kan gætte hvilke!

Se en liste med titlerne på de 24 kunstværker her...,
Inspiration: Joseph Chagall - La Mariée (1950)
...og en billedsammenligning her.

Såvel i musiktimerne som i billedkunstundervisningen kan videoen bruges som inspiration til og oplagt eksempel på at arbejde med kunst på tværs af forskellige kunstarter; at lave parafraser; at fortælle/nyfortolke med billeder og lyd.

10 juli 2011

Bag de 9 døre - en ordklasse-aktivitet fra Skolestuen

En rodebunke som undertegnede kan også være så heldig at finde indlæg i gemmerne, som egentlig bare mangler at blive postet - f.eks. om SMARTboard-aktiviteten Bag de 9 døre:
De 9 lukkede døre
 Bag de 9 døre er en SMARTboard-aktivitet til dansktimerne, som træner eleverne i at skelne mellem ordklasserne navne-, tillægs- og udsagnsord.
En åbnet dør
Dørene åbnes i kronologisk rækkefølge og bag hver dør gemmer sig en instruktion, som alle elever skal følge.
Opgavearket
Før start har alle elever fået udleveret en lille karton-brik (på størrelse med en tændstiksæske) samt et opgaveark (et word-dokument, som er vedhæftet i aktiviteten og hentes fra dokumentets første side). Desuden kræver aktiviteten at I har arrangeret et langt, tomt spillebord med plads til at alle elever kan stå rundt om bordet med opgavearket liggende foran sig, når dette bliver aktuelt.

Dørene åbnes en ad gangen og fører eleverne igennem følgende udfordringer:
  1. Alle skriver et valgfrit navneord på kartonbrikken. Brikkerne blandes på spillebordet med bagsiden op.
  2. Eleverne trækker nu hver en navneordsbrik fra bunken, som herefter er deres tophemmelige navneord (brikken må ikke vises til andre).
  3. På det udleverede opgaveark skal eleverne påføre deres navn samt: a) et tillægsord, der beskriver deres tophemmelige navneord - og b) et udsagnsord, der afslører noget deres tophemmelige navneord kan.
  4. Eleverne tager plads, side om side, omkring det lange spillebord og lægger deres udfyldte opgaveark på bordet foran sig med forsiden op.
  5. Alle rykker nu 1 plads til venstre og skriver - med afsæt i de oplyste tillægs- og udsagnsord - 1 bud på hvad sidemandens tophemmelige navneord kan være på dennes opgaveark (der skal skrives et/et foran ordet der gættes på og eleverne skal huske at skrive deres navn ved siden af gættet).
  6. Når alle er klar rykkes endnu 1 plads til venstre og gættes på navneord... og sådan fortsætter man til alle elever igen havner ved deres eget opgaveark.
  7. Det kæmpestore regnskab
  8. Eleverne afslører nu på skift deres tophemmelige navneord samt hvem der har gættet det rigtige ord. Alle rigtige gæt udløser en streg i "Det kæmpestore regnskab" på tavlen - Den/dem med flest streger i regnskabet til sidst vinder aktivteten.
Forslag til varianter af aktiviteten:
  • Læreren kan udlevere ordbrikker med udvalgte navneord, i stedet for at eleverne vælger dem selv. Husk at det ikke gør noget hvis samme ord optræder flere gange, da forskellige ledetråde jo sagtens kan føre til det samme ord.
  • Læreren kunne i stedet udlevere brikker med tydelige billeder/tegninger af objekter og plads til at eleverne selv skriver navneordet på ordbrikken
  • Aktiviteten kunne måske også bruges i andre sprogfag? 
Aktiviteten kan downloades her.

09 juli 2011

Tankelæseren og Orddetektiven

Som vist i forrige indlæg er det både muligt og nemt at fremstille interaktive SMARTboard-aktiviteter med skjulte elementer, som skal findes. Anvendelsesmulighederne er utallige, og har man først fremstillet en SMART Notebook-aktivitet kan den tjene som skabelon, varieres med nyt indhold, gemmes i forskellige varianter og genbruges i det uendelige.
Har du først prøvet det et par gange vil du hurtigt opdage at eleverne sagtens kan være med til at lave nye varianter af opgaverne med nyt indhold.

Har du ikke selv lyst/tid til at fremstille aktiviteterne er du altid velkommen til at downloade og tilpasse Skolestuens aktiviteter, så de indholdsmæssigt passer til hvad I nu måtte være i gang med.
Her præsenterer jeg to eksempler på sprog-aktiviteter med skjulte elementer, som kan downloades og bruges på elektroniske tavler i Dansk-, Dansk som andetsprog- samt specialundervisningen:

Tankelæseren
I dansk-aktiviteteten Tankelæseren præsenteres eleverne for fem personer hvis tanker ligger skjult i det mørke område. Tankerne "læses" ved at flytte den lille tankeboble rundt i skærmbilledet så de skjulte ledetråde dukker op.



Ved siden af hver figur står en genstand (f.eks. en trækvogn, en rygsæk eller andet), som kan flyttes, hvorved tankerne afsløres. 



Aktiviteten kan afprøves/downloades her.


Orddetektiven er en todelt aktivitet, som kombinerer "Kryds-og-tværs" med en "Find ordet"-øvelse.
Først gættes otte hemmelige ord fra en bestemt kategori ved hjælp af ledetråde og støttebogstaver.
Dernæst skal de otte ord findes i det sorte felt, hvor de ligger gemt i et skjult mylder af bogstaver. Hvert ord har et nummer og en tilhørende gul, transparent søgeramme, som flyttes henover bogstaverne i det sorte felt til ordet findes.

Aktiviteten kan afprøves/downloades her.

Lær at lave aktiviteter med skjulte ord til SMARTboardet

I dette og kommende indlæg vil jeg fortælle om og linke til forskellige typer af SMARTboard-aktiviteter, som jeg har lavet og brugt i det forgangne skoleår, og er i gang med at uploade til fri afbenyttelse på SMART Exchanges deleforum. Flere af aktiviteterne indeholder vejledning i hvordan aktiviteten er fremstillet, så I kan lure teknikkerne og fremstille lignende aktiviteter selv. I videoen herunder viser jeg hvor nemt det er at fremstille SMART Notebook-aktiviteter med skjulte elementer: 

 
Obs! Lydsiden er desværre lidt svag, men den er der..., hvis I bare skruer lidt op for lyden!



Videoen omhandler SMARTboard-aktiviteten "Stjerneskud", som jeg har lavet til Dansk-undervisningen.
Med Stjerneskud kan I træne rimord ved at flytte søgestjernen rundt på den mørke nattehimmel og lede efter skjulte ord der rimer på et givet ord.
Aktiviteten indeholder 4 færdige rimords-opgaver, samt - på dokumentets sidste side - en udførlig vejledning i hvordan aktiviteten er lavet, så I selv kan tilføje flere opgaver i dokumentet og/eller lære hvordan I selv kan at fremstille lignende aktiviteter til brug på SMARTboardet.

Forslag til variationer af indholdet i Stjerneskud:
  • Spørgsmålene kan være regnestykker og en række forkerte svar + et korrekt facit kan være skjult.
  • I sprogfagene kan aktiviten bruges til at træne endelser, retstavning, ordfamilier, fremmedord eller gæt et ord vha. ledetråde.
  • Aktiviteten kan bruges til at repetere fagsprog/terminologi med, f.eks. "Find et ord der har med dagens emne at gøre og forklar ordets betydning"
Stjerneskud kan downloades her.

Vil I hente andre af mine SMARTboard-aktiviteter, kan I altid besøge SMART Exchange og bruge søgeordet "Skolestuen"