Faner

28 marts 2012

Generation I - En hjemmeside der vil os noget

Skal I arbejde med emner som forståelse, sociale og kulturelle forskelle og ligheder, tolerance og identitet kan jeg varmt anbefale jer et besøg på hjemmesiden Generation I.

Her sættes der fokus på de svære emner set fra mange vinkler via videointerviews/blogindlæg (med meninger og tanker fra kendisser som f.eks. Frank Hvam, Sara Blædel, Pernille Rosendahl, Johan Olsen m.fl.).

Hjemmesiden, som også indeholder opgaveforslag til undervisningsbrug, henvender sig til elever i overbygningen og på ungdomsuddannelserne.

Besøg siden her.

PS: Tak til Simon Caspersen for tippet :-)

26 marts 2012

Sjove musikvideoer til engelsktimerne


http://vimeo.com/37255898 from Si Bennett on Vimeo.
Slip syngende grønsager løs i engelsktimen for de yngre elever. Se også Si Bennetts andre lige så gakkede musikvideoer her.

24 marts 2012

Little Explorers English Picture Dictionary - En engelsk billedordbog

Websitet Enchanted learning har - blandt mange andre undervisningsressourcer - en engelsk billedordbog, Little Explorers English Picture Dictionary, som kan være en stor støtte for elever med læsevanskeligheder.
Fra forsiden vælges et bogstav eller et emne.
Her ses et eksempel på et bogstavopslag for bogstavet 'L' - Bemærk at der mellem bogstavslinjen og billedopslagene er vist hvordan det valgte bogstav skrives med forskellige alfabeter (morse, håndtegn, blindskrift og maritimt).
Her ses et eksempel på et emneopslag med hus-relaterede ord.
Quiz
Siden har også en stor samling af quizzer, som kan bruges sammen med billedordbogen - find oversigten over quizzerne her.
Det koster ikke noget at benytte mange af websitets ressourcer, herunder billedordbogen og quizzerne, men hvis man ønsker adgang til også at downloade og udskrive indhold fra websitets store opgave-bibliotek koster det et medlemskab, pris: 20$ årligt/125$ for skoler.
Besøg ordbogen her.

Idéer til engelsk-timerne?

Websitet Education Place ser umiddelbart ikke ud af så frygtelig meget, men gemmer på en kæmpe samling af konkrete undervisningsforslag inkl. materialer/opgaveark i pdf-format. Vælg fanen Educators og se menupunkterne under overskriften Classroom resources for teachers.

Idéerne er samlet under forskellige emner, så de nemt kan supplere hinanden. Find dem under menupunkterne Activity search og Monthly themes.

Siden indeholder desuden en masse grafiske skabeloner til undervisningsbrug (se under Shape Book Patterns og Graphic organizers), nogle interaktive øvelser om søgning på nettet og en masse gode links.
Du finder siden her.

22 marts 2012

The Story Museum - lyt til historier fra hele verden

På websitet The Story Museum kan man finde en flot audio-samling af historier fra hele verden, som oplæses på engelsk. Teksten til alle historier kan downloades på en tilhørende pdf-fil og til mange af historierne er der også en pdf-fil med skønne illustrationer til teksterne.

Besøg siden her.

21 marts 2012

Graph Words - Se på engelske ord

På websitet Graph Words kan man indtaste et engelsk ord efter eget valg > trykke på Draw (eller Enter-knappen)> og straks få et flot ord-diagram, som viser det valgte ord i midten og ordets placering i forskellige betydnings-fællesskaber med andre relaterede ord spredt ud herfra. Fører man musen henover de små prikker på "stænglerne" vises forklaringen på forbindelsen til de relaterede ord. Man kan også vælge at trykke på et af de relaterede ord, og se dette ord sat ind i et nyt ord-diagram.
Ord-diagrammerne kan gemmes som et billede ved tryk på knappen Save as image.

Værktøjet kan bruges som et visuelt supplement til opslag i en Engelsk/Dansk- eller Engelsk/engelsk-ordbog.
I finder værktøjet her.

Psssst! - Ny service

Du kan nu søge efter Notebook-materialer på SMART Exchange Danmark direkte her fra bloggen ved at bruge søgefeltet nederst på siden.

14 marts 2012

Dice wars - Terningspil med indbygget hjernetræning

Min 10-årige er i øjeblikket fuldkommen opslugt af at spille online-terningspillet "Dice wars".... og jeg forstår ham godt, for det er både sjovt, lidt nervepirrende og ret udfordrende.
I Dice wars dyster du imod mellem 1-7 modstandere (alle spillet af computeren) i kampen om at indtage hinandens lande og vinde verdensherredømmet.

Sådan spiller man:
Fra forsiden vælger man antallet af spillere. Jo flere man vælger, jo sværere bliver kampen. Jeg vil varmt anbefale at man vælger "2" når man prøver spillet første gang, fordi det er den mest overskuelige måde at blive fortrolig med spillet på.
Det første man skal gøre er at vælge hvilket sceneri der skal kæmpes om. Svarer man "No" foreslår computeren et nyt sceneri, indtil man svarer "Yes".
Herover ses et eksempel på et helt nystartet spil. (I dette tilfælde er der fra forsiden valgt et spil for 3 deltagere.)
Mine lande er altid dem med farven lilla, og når den orange firkant er bag min terning betyder det at det er min tur. Alle lande er udstyret med et tilfældig antal terninger i stabler. Det mindste antal terninger pr. land er 1 og det højeste er 8.
For  at erobre land skal jeg klikke på/udfordre et naboland. Herved kastes modstanderens og mine terninger fra de to lande på én gang. Den der får det højeste antal øjne, vinder trækket og erobrer naboens land. I det viste eksempel herover har jeg udfordret min mørkegrønne modstander. Desværre slår han 20 og jeg kun 16, og jeg taber landet, som nu bliver mørkegrønt.
Jeg kan nu vælge at prøve kræfter med nogle af de andre lande.
Man vælger selv hvor mange træk man vil foretage pr. tur og afslutter sin tur ved at trykke på "End turn"-knappen.
Bemærk: Hver gang man ender sin tur, får man automatisk foræret en ekstra terning til stabelen i alle de lande, hvor man har mere end 1 terning stående.
Denne finesse ved spillet er vigtig, idet det sommetider bedst kan betale sig at tænke strategisk og ende sin tur, enten i defensivt eller offensivt øjemed, selvom man kunne vælge at foretage flere træk.

Når man har endt sin tur, foretager de andre spillere deres træk, og hele landskabet kan derfor nå at forandre sig meget drastisk inden man igen får turen.

Vinderen af spillet er den der først får indtaget alle lande med sin farve.

Spillet egner sig fortræffeligt både som en fælles klasseaktivitet på elektronisk tavle og som et spil eleverne kan sidde og spille i makkerpar ved computerne. I begge tilfælde byder spillet på masser af udfordring ift. samarbejdsevner, kendskab til talstørrelser, strategisk sans, overblik og kommunikation.
God fornøjelse!

I finder spillet her.

11 marts 2012

Drawing now - Skøn side for de tegneglade


På websitet Drawing now kan tegneglade elever boltre sig i animerede trin-for-trin-vejledninger til hvordan man kan tegne alt fra dyr til Manga.

Sådan finder og bruger du en tegnevejledning:
Vælg punktet Tutorials i den blå menulinje
> Skriv et søgeord på engelsk i søgefeltet eller vælg fanen Kategorier > Vælg en kategori
> Vælg en tegnevejledning
> Tryk på knappen Play for at starte vejledningen (tegn det du ser på et stykke papir)
> Tryk på knappen Forward (dobbeltpilene) hver gang du er klar til næste trin af tegningen

Alle kan benytte sidens store samling af tegne-vejledninger, men hvis man opretter sig som bruger af siden (gratis) får man også adgang til et online-tegneværktøj, mulighed for at gemme/uploade sine tegninger til galleriet, mulighed for at deltage i afstemninger samt mulighed for selv at fremstille tegne-vejledninger til siden.

Find siden her.

Håndskrivning - lav tilpassede øveark

Er det tid til at træne håndskriften er websitet Amazing Handwriting Worksheets måske et nyttigt bekendtskab. Her kan du nemlig - med en opgave-generator - udforme og udskrive tilpassede øveark med præcis de ord eller sætninger I arbejder med eller udskrive tomme ark med skrivelinjer på (+/- plads til tegning foroven).
Som billederne herunder viser er der mange tilpasningsmuligheder, ligesom der også kan vælges imellem forskellige typer af håndskrift (f.eks. kursiv eller sammenhængende skrift).


OBS! Opgave-generatoren kender desværre kun bogstaverne 'æ', 'ø' og 'å' i overskrifts-felterne, så disse bogstaver kan ikke indgå i de ord der skal håndskrives.

Fra forsiden kan man også vælge at bruge en generator, som laver en såkaldt "Ping-Pong"-øvelse, der er et øveark, som opstiller "Læs højt"-lister med udvalgte ord, som nemt kan forveksles.
Endelig kan man fra forsiden også vælge værktøjet "The amazing alphabet and phonics test" - et testværktøj, man kan anvende med én elev ad gangen til at teste genkendelsen af hhv. store og små bogstaver, samt konsonanter. Dette værktøj kræver at læreren sidder sammen med eleven og peger et bogstav ud ad gangen, som eleven skal genkende. Under hvert bogstav er en knap med tallet "1". Tryk 1 gang på knappen hvis eleven tøver med at genkende bogstavet. Tryk 2 gange på knappen hvis eleven ikke genkender bogstavet.
Når testen er gennemført får man et testresultat, der kan udskrives og evt. bruges til senere sammenligninger. Fra testresultat-siden kan desuden udarbejdes tilpassede øveark, som træner de specifikke vanskeligheder testen måtte have vist.
(Heller ikke dette værktøj kender 'æ', 'ø' og 'å', så disse må repeteres på anden vis).

Besøg siden her.

08 marts 2012

VocabAhead - en video-ordbog på engelsk

Her er et tip med en godbid til engelskundervisningen i overbygningen:
Opslag af ordet "Browse"
Slå et ord op i VocabAheads online-ordbog og se en kort video om ordet, som dels indeholder en speaket redegørelse for ordets betydning/-er samt et illustreret eksempel på ordet brugt i en naturlig sproglig kontekst. I feltet under videoen kan hele den speakede tekst læses.
Ordbogen indeholder over 1000 forskellige ord.
Quiz-eksempel
Det er også muligt at tage en quiz af "multiple choice"-typen, hvor den rigtige betydning af forskellige ord skal gættes eller man kan vælge at repetere sit ordkendskab med Flashcards.

Flash card-eksempel
Det koster ikke noget at benytte værktøjet og kræver heller ingen registrering. Dog skal man oprette sig (gratis) som bruger for at få lov til at sammensætte og træne med sine egne ordlister med udvalgte ord fra ordbogen. Dette giver også adgang til at prøve andre brugeres ordlister.

I finder ordbogen her.

07 marts 2012

Lav jeres egne virtuelle terninger

På websitet Virtual dice kan man lave sine egne virtuelle online-terninger med 6, 8, 10 eller 12 sider. Terningen kastes ved at man klikker på den med musen (eller med et fingertryk på en elektronisk tavle)
Hvilke tal der skal stå på terningens sider bestemmer man selv.
Brug f.eks. den 10-sidede terning til at træne tabeller med, som vist her:
Klik på billedet for større visning
I finder terninge-siden her.

05 marts 2012

Lav sjove billedcollager med Superlame

Med onlineværktøjet Superlame kan man lave lidt billed-ballade ved at uploade et fotografi og pynte det med tale- eller tænkebobler og typiske tegneserie-"lyd"-effekter. Den færdige billedcollage kan gemmes på computeren og evt. deles med andre via email.
Værktøjet er gratis at anvende og kræver ingen registrering.

Superlame kan - i en undervisningssammenhæng - f.eks. bruges til at lave visuelle bud på en litterær karakters eller filmkarakters tanker. Eller man kan selv tage nogle billeder og bruge værktøjet til at lave en fototegneserie med. Man kunne også forestille sig at læreren udvalgte et aktuelt fotografi fra nyhederne, som alle skulle lave en relevant billed-kommentar til vha. Superlame.

Her er en vejledning til hvordan værktøjet bruges:


I finder værktøjet her.

Se på gamle kort på websitet Old maps online


1618-1679

1814
Websitet Old maps online gør det nemt at finde gamle, historiske kort fra forskellige århundreder, som ikke kun er smukke, men også interessante at kigge på.
Prøv selv her.

02 marts 2012

They draw and cook - Prøv illustrerede madopskrifter og lær engelske madudtryk imens

På websitet They draw and cook kan I finde en stor samling af madopskrifter på engelsk illustreret på flotteste vis af diverse kunstnere.
Tryk på billedet for større visning
Måske kan siden inspirere til noget tværfagligt mellem Engelsk og Hjemkundskab?
I finder opskriftssiden her.