Faner

28 maj 2011

Instablogg - lav en engangs-blog

Har fundet et lille indlæg i arkivet med "kladder", som I får nu..., for jeg har glemt hvad jeg syntes jeg manglede at tilføje inden udgivelse:

Normalt, når man blogger eller opretter en hjemmeside, er det med formålet at have et sted hvor man løbende kan publicere artikler/billeder/videoer, som man ønsker at dele med andre på nettet.

Men hvis man nu har noget man gerne vil publicere på nettet uden nødvendigvis at skulle i gang med hele balladen med at oprette en blog eller hjemmeside til formålet (med al den tilhørende registrering og opsætning)... kan onlineværktøjet Instablogg være det perfekte redskab.


Editoren i Instablogg
 Med Instablogg kan du nemlig oprette et enkeltstående indlæg (med tekst, billeder osv.), som tildeles sin egen url-adresse når du gemmer det. Man kan også kalde det en engangs-blog... eller en blog/hjemmeside til kun 1 indlæg. Dette ene indlæg kan til gengæld være så langt du ønsker, redigeres så tit du vil og du vælger selv om indlægget skal være privat eller offentligt tilgængeligt.
De eneste oplysninger om dig selv du behøver at oplyse for at benytte dette værktøj, er din email-adresse, og dette er endda kun nødvendigt såfremt du ønsker at have muligheden for at redigere i indlægget.
Så snart du har lavet dit indlæg og trykket på "Save"-knappen, vil en tekst som denne dukke frem på skærmen:
Her får du oplyst to URL-adresser (=links). Den der står med grøn skrift er den du skal bruge, hvis du vil redigere dit indlæg, f.eks. rette i teksten, tilføje noget nyt eller slette indlægget. Den der står med blå skrift er den URL-adresse du kan give videre til andre, som du ønsker at dele det publicerede med.
Hvis du ønsker det og oplyser din mail-adresse kan du få tilsendt en email med disse to links i.
VIGTIGT! Glemmer eller mister du disse links har Instablogg ingen mulighed for at hjælpe dig med at finde indlægget igen, da man jo netop benytter værktøjet uden at registrere sig som bruger og derfor heller ikke får en konto man kan logge sig ind på. Skal I benytte værktøjet med elever som ikke har egen email-adresse, kan I vælge at benytte lærerens email-adresse. Dette kan også være en fordel, da læreren så har mulighed for at at lave en samlet oversigt med links til alle elevers indlæg.

Linket til et indlæg kan også deles med andre via f.eks. Facebook, Twitter eller indlejres på en blog/hjemmeside.

Hvad kan man bruge Instablogg til i en undervisningssammenhæng?
 • Værktøjet kan være en glimrende øve-platform til blog-mediet, da brugerfladen og funktionerne i værktøjets editor (arbejdsredskaberne) minder meget om dem man bruger hos andre blog-udbydere.
 • I kan bruge værktøjet til at præsentere tekster og billeder med, f.eks. om klassens udflugter, skolens idrætsdag eller lign. - og give et link til dem I ønsker at dele indlægget med, f.eks. elevernes familier.
 • I kan indsætte kopieret tekst fra Word-dokumenter i editoren, og værktøjet kan derfor også bruges til at vise sit skriftlige arbejde frem for klassen på elektroniske tavler.
 • En anderledes (og papirbesparende) måde at aflevere en stil på: Skriv en tekst om emnet "X" > opret et nyt indlæg på Instablogg > indsæt din tekst > gem og send linket til din lærer
 • Instablogg har en indbygget kommentar-funktion (som man kan vælge at slå til/fra ved oprettelsen af indlægget). Denne kan I benytte til at give skriftlig respons på hinandens indlæg. 
I finder værktøjet her.

Tilføjelse:
Ovenstående vigtige kommentar til indlægget er tikket ind fra Pernille, som ganske rigtigt påpeger at man ikke kan indsætte billeder direkte fra harddisk eller ekstern disk i en Instablogg. Tak til Pernille, for reminderen .
Mit bud på en teknisk forklaring på dette er at en Instablogg i sig selv kun eksisterer som data gemt på en netserver - en server som ikke har adgang til din harddisk og derfor ikke kan hente billeder derfra. Skoleintra, Picassa, Flickr, Windows Live, en blog, hjemmeside eller Facebook er alle eksempler på websteder du kan uploade billeder til.

Vil du vide hvordan man finder url-adressen på et billede (efter upload til nettet), har jeg lavet en lille vejledning i en Instablogg, som du finder her.

1 kommentar:

 1. Hej Eva. Det er en rigtig gode ide, da man ikke behøver den store forberelse og kan komme igang med det samme.
  Så vidt jeg kan se, er det ikke muligt at uploade billeder fra ens egen pc. Det er derfor nødvendigt at billederne allerede er uploadet til nettet - evt. i SkoleIntra eller i ens egen Picassa eller Flickr (del fotos på nettet med venner).
  Vh Pernille

  SvarSlet