Faner

08 maj 2013

EdCanvas - et fantastisk undervisningsredskab

Som lovet i et tidligere indlæg vil jeg her præsentere et onlineværktøj, som jeg uden tøven vil give 10 ud af 10 kæmpestore stjerner! Her er nemlig tale om det nok mest brugervenlige og nyttige arbejdsredskab (både for lærere og elever) jeg er stødt på siden jeg begyndte at blogge om anvendelse om IT i undervisningen. 

(Trommehvirvel)..... må jeg præsentere....  
Med det gratis onlineværktøj EdCanvas kan du lave digitale "opslagstavler" til dine elever, hvor du online samler alle materialer (links, dokumenter, billeder, videoklip og quizzer) ét sted. Dvs. at du f.eks. kan samle alle de forskellige typer materiale I skal anvende om et bestemt emne eller i et bestemt fag og give dine elever adgang til hele baduljen på nettet med kun ét link.
Tavlen - også kaldet et canvas - er opdelt i nummererede felter, som hver forsynes med en overskrift, en beskrivelse samt et ikon, der tydeligt angiver hvilken type materiale der gemmer sig i feltet, - om det f.eks. er et YouTube-klip eller et af dine egne opgaveark som du har uploadet til tavlen. Et tomt felt kan også indeholde en interaktiv quiz lavet med værktøjets indbyggede quiz-redskab.
Ved at klikke på et af ikonerne åbnes/afspilles tavlen og det valgte felt vises som en side i en slags interaktivt "magasin" eleverne kan bladre frem og tilbage i og interagere med.

Som en ekstra bonus er det endda muligt at skrive eller indtale (!) en kommentar til feltets indhold, hvilket gør værktøjet ideelt at bruge til kollaborative aktiviteter, hvor eleverne kan dele spørgsmål/svar og reflektioner med læreren og hinanden. For at bruge kommentarfunktionen skal man være oprettet som bruger af EdCanvas og logget ind, hvilket kræver at man har en email-adresse, men det er både gratis og meget nemt at oprette sig.

Værktøjet er ideelt at bruge i præsentationsøjemed på elektroniske tavler, hvor eleverne individuelt eller i grupper kan fremlægge deres produkter på klassen uden at skulle fumle rundt mellem forskellige faner og åbne programmer. Her er alt samlet på ét sted og de nummererede felter gør det nemt både for den/dem der præsenterer og for tilskuerne/brugerne af tavlen at danne sig et visuelt og kronologisk overblik over tavlens indhold.

Udover at bruge Edcanvas på PC'er og IWB kan det også bruges på iPads og iPhones.
Læreren har desuden mulighed for at oprette klasser - en funktion som gør det mere overskueligt for underviseren hvilke tavler han/hun har delt med hvilke elever. Herfra kan læreren også sende eleverne invitationer til selv at oprette tavler.

Et EdCanvas kan nemt deles med andre via et link, en email eller sociale medier som Facebook og Twitter...., men kan også indlejres som et interaktivt element på en hjemmeside/blog.

I nedenstående billedvejledning forklarer jeg hvordan man opretter og bruger et EdCanvas:
(Klik på et af billederne for en større visning)
  

Vil du se et eksempel på hvordan et EdCanvas fungerer kan du finde et af mine her.

Vil du selv i gang med at prøve værktøjet kan du starte lige her.