Faner

29 februar 2012

Piecolor - Lav flotte lagkagediagrammer i 3D eller 2D


Med onlineværktøjet Piecolor kan I nemt og hurtigt lave flotte lagkagediagrammer - se her hvordan:
Tryl på billedet for fuld visning

Det er gratis at bruge værktøjet og kræver ingen registrering. I finder værktøjet her.

Skriv med hieroglyffer og lær om Ægyptens historie

Skal I have et emne om Ægypten og hieroglyffer er Mark Millmores engelske website Eyelid en fantastisk ressource. Prøv f.eks. hieroglyf-skrivemaskinen:
Sitet indeholder en masse aktiviteter, artikler, spil, ægyptiske matetmatikopgaver, videoer, billeder og sågar et gratis lille program du kan downloade og udskrive forskellige hieroglyf-skabeloner med.
Besøg websitet her.

Associationsleg på engelsk

Hvordan har et viskestykke nogen forbindelse til ishockey???
Tjah.... med ord-associationer kan man sommetider nå vidt omkring... se bare ordkæden på ovenstående billede.
Onlineværktøjet Word association udfordrer det engelske ordforråd - prøv det selv, som en fællesaktivitet på en elektronisk tavle eller på enkelt-pc'er. Hvem kan mon danne den længste ordkæde?

Forslag til aktiviteter med værktøjet:
  • Tag et skærmprint af en ordkæde > udskriv skærmprintet > find en makker > lad makkeren læse din ordkæde højt, ord for ord > makkeren siger "Stop" hvis han/hun møder et ukendt ord > forklar (på engelsk) ordets betydning og forbindelse til næste ord
  • Ordpusler: Udskriv et forstørret skærmprint eller skriv en ordkæde af og klip de enkelte ord ud > lad en makker/gruppe forsøge at samle ordkæden igen ved at pusle ordene sammen.
  • Lav gætteleg på elektronisk tavle > Et ord vises og alle elever skriver deres første ord-association på et papir > det ord som flest elever kom til at tænke på skrives i Word association-værktøjet > og legen fortsætter til næste ord
Idéen kan nemt overføres til andre sprogfag:
Skriv et ord på et stykke papir > Send papiret videre til sidemanden > skriv det første ord der falder dig ind når du ser det ord du har fået > send papiret videre og fortsæt til du får dit eget papir retur.

I finder værktøjet her.

26 februar 2012

Word Bubbles - Sjovt stavespil på engelsk

På spil-websitet Big fish games har jeg fundet en lille staveperle på engelsk - et onlinespil ved navn Word Bubbles. Her gælder det i al sin enkelhed om at placere nogle svævende bogstaver i en korrekt rækkefølge så de danner engelske ord. Alle bogstaver skal benyttes.
Spillet egner sig perfekt til elektroniske tavler og kan spilles i fire forskellige sværhedsgrader:
Word Bubbles Toddlers - Tryk på de svævende bogstaver i den rækkefølge de er vist på de hvide klodser. Billedet viser hvad ordet betyder.

Word Bubbles Kid - Se billedet og stav ordet ved at trykke på ballonerne i den rigtige rækkefølge.

Word Bubbles Big Kid - Tryk på alle ballonerne og de falder ned på bunden i en tilfældig rækkefølge. Se på billedet, gæt ordet og træk bogstaverne op i de rigtige felter med finger/mus.

Word bubbles Grown up - Tryk på alle ballonerne og de falder ned på bunden i en tilfældig rækkefølge. Gæt ordet og træk bogstaverne op i de rigtige felter med finger/mus.

I finder spillet her.

21 februar 2012

19 februar 2012

Triptico - en stærk og gratis ressource til brug på elektroniske tavler

En engelsk lærer ved navn David Riley har udviklet en række spændende undervisnings-ressourcer til brug på elektroniske tavler. Disse ressourcer har han samlet i software-pakken Triptico, som kan downloades helt gratis her.
Hvis det kan lade sig gøre på din skole, at få softwaren installeret på pc'en der er koblet til klassens elektronisk tavle, kan softwaren varmt anbefales.
Jeg har tidligere - i dette indlæg - fortalt begejstret om værktøjet Word Magnets, som er en del af Triptico-pakken, men i dette indlæg vil jeg også fortælle om et udvalg af de andre, talrige ressourcer man finder i pakken, for at give jer et indblik i de nyttige og sjove redskaber, som pakken indeholder:

Sådan installeres Triptico:



De enkelte programmer i pakken åbnes ved at trække i den lille skyder-knap i bunden af programvinduet (som er vist på billedet lige herover) > find det ønskede program og åbn det med et dobbeltklik.

Om Word Magnets:
Fungerer som en tavle med tekst-magneter. Du vælger selv hvad der skal stå på magneterne, og magneterne kan tilpasses med farver og ændres i størrelse, helt som det passer jer. Programmet tilbyder desuden en masse tavlebaggrunds-skabeloner (hele 42 forskellige), som kan anvendes sammen med tekstmagneterne på et utal af måder og i alle fag f.eks. til sorteringsopgaver, grammatikøvelser eller lign.
Man kan også hente et billede ind som baggrund og bruge magneterne som tekstlabels, der skal placeres korrekt på baggrundsbilledet.


Om Student Magnets:
En nyttig variation af Word Magnets, hvor en klasseliste oprettes/hentes ind og elevernes navne placeres (som køleskabsmagneter) på enten tom baggrund eller en af de 10 forskellige baggrundsskabeloner.
Kan f.eks. bruges når der skal vælges grupper til holdaktiviteter.



Om Class timer:
Class timer er et stopur, som kan indstilles når en aktivitet påbegyndes og hjælpe eleverne med at holde styr på tiden mens de arbejder.

Om Student selector:
Indtast en navneliste og bed programmet om at udvælge et navn fra listen. Student selector kan indstilles til at undgå at udvælge samme navn gentagne gange, og kan derfor bruges til at vælge elever i en tilfældig rækkefølge uden at nogen glemmes.


Om Two Team Scorer:
Med "Two team scorer" kan I føre pointregnskab på tavlen mellem to hold. Her kan optjenes 5, 10 eller 20 point pr. tur.
Om Triptico Scoreboard:
Pointtæller til aktiviteter for 2-6 hold, hvor der skal føres pointregnskab.
Om Order Resource:
Sorter ord/sætninger i en prioriteret rækkefølge med værktøjet "Order resource".
Om Flip Timer:
Brug "Flip timer" til at tage tid på en aktivitet i klassen. Timeren fås i 3 forskellige layouts.
Om Student Groups:
Åbn eller opret en klasse-/navneliste og få computerens hjælp til at inddele klassen i tilfældige grupper som præsenteres for klassen med gruppefarver, gruppenumre eller begge dele efter ønske.
Om Text spinner:
Indsæt valgfri tekst i de 6 felter på lykkehjulet; tilpas tekst og farve efter ønske og vælg imellem fire forskellige spinner-typer. Hjulet kan indstilles til at dreje med eller uden mulighed for at lande på samme felt flere gange. Kan f.eks. bruges til at fordele forskellige opgaver mellem elever/hold på en sjov måde.

Om Image Spinner:
En variation af Text Spinner, hvor billeder erstatter tekstfelterne.
Husk at her kun er præsenteret et udvalg af de ressourcer man finder i pakken. Hvis du downloader programmet og afprøver de forskellige værktøjer selv, tror jeg hurtigt du vil tænke - som jeg - at Triptico kan være et stærkt redskab at have ved hånden som underviser i et lokale med en elektronisk tavle.
Alle pakkens programmer kan i øvrigt både anvendes i fuld eller minimeret skærmvisning; du kan have flere af dem åbne på samme tid og de kan også sagtens bruges som supplement til øvrige programmer og tavleaktiviteter.

Download software-pakken her.

18 februar 2012

Del mange links med andre på en nem måde

Hvis I skal i gang med et undervisningsforløb vil der typisk være adskillige relevante websites, som skal inddrages og derfor hurtigt en masse forskellige links at holde styr på.
Url-adresser (links) er desværre ofte frygtelig lange, indviklede og umulige at huske, men på nettet findes heldigvis et utal af de såkaldte url-shorteners, dvs. onlineværktøjer, som hjælper dig med at koge mange links sammen til ét kort link.
Et eksempel på et sådant onlineværktøj er Fur.ly.
Med Fur.ly kan du nøjes med at udlevere/dele ét kort link med dine elever/kolleger og dette link vil åbne en fane i deres browser, hvorfra de nemt kan bladre imellem de forskellige websites du har inkluderet i det ene link.

Det er gratis og pærenemt at anvende værktøjet og kræver ingen registrering.

Sådan bruges værktøjet:

12 februar 2012

Skriv dagbog online med onlineværktøjet Penzu

At føre dagbog er et personligt anliggende og for mange noget meget privat. En dagbog kan dog blive væk, blive ødelagt, stjålet, fundet og evt. læst af uvedkommende. Men dette er der (selvfølgelig) råd for på nettet.

Med onlineværktøjet Penzu kan man nemlig skrive dagbog på nettet, og altid have adgang til sin dagbog fra enhver computer med netadgang. Skriveværktøjet er meget enkelt at anvende og kræver blot at man registrerer sig som bruger af siden. Ved registreringen vælger man et password, og alt hvad der skrives i dagbogen er derved beskyttet.
Vil man gerne dele et dagbogsindlæg med andre er dette dog også muligt via et link pr. e-mail uden at man skal oplyse andre om sit password. Man risikerer altså ikke at vedkommende kan læse andre indlæg end det udvalgte.
Hvis man ønsker det kan indlæg fra dagbogen også udskrives.
Det er gratis at benytte Penzu, men muligt at opgradere til en betalingskonto med adgang til flere funktioner.

Her er en vejledning i hvordan værktøjet benyttes:



Værktøjet kan i undervisningssammenhænge naturligvis bruges til personlig skrivetræning, som logbogsværktøj eller måske til fiktive dagbogsindlæg skrevet af læreren, som oplæg til arbejde med dagbogsgenren.
Man kunne måske også vælge at oprette en dagbog som er fælles for klassen, som alle kender passwordet til og kan skrive i.

Find værktøjet her.

11 februar 2012

Land art - kunst lavet af naturens materialer

Den engelske kunstner Richard Shilling laver fantastisk kunst ud af naturens egne materialer og har tilmed lavet et website for børn fyldt med inspiration og gode råd til hvordan man kan lave sin egen naturkunst - websitet hedder Land art for kids.
Her er mange vejledninger og idéer at hente, og efter et besøg i hans univers er det pludselig så utroligt oplagt at tænke tværfagligt mellem fag som Natur/teknik og Billedkunst.

Tema: Kunstnere og deres værker - Vincent Van Gogh #2


Starry Night (interactive animation) from Petros Vrellis on Vimeo.

I et tidligere indlæg - her - har jeg samlet en masse links til nyttige webressourcer omhandlende Vincent Van Gogh og hans kunst.
I dag faldt jeg så lige over denne ubeskriveligt smukke animations-video, som også bør anbefales varmt.
Forestil jer at kunne røre ved himlen på "Starry night" og sætte den i bevægelse - Se det ske i videoen!

08 februar 2012

Hvor længe lever dyr?

En skøn vintage-infografik fra 1930'erne, som jeg lige faldt over her. Sådan et billede jeg ikke kan lade være med at gemme...., for man kan jo aldrig vide hvornår emnet lige sku' komme på tale. Måske I andre også kan få glæde af det en dag.

Build a body - Lær hvordan kroppen er bygget



På det interaktive website Build a body kan man få et godt indblik i kroppens anatomi ved selv at samle en menneskekrop som et byggesæt.
Opbygningen er inddelt i anatomiens forskellige systemer: Bevægeapparatet (skelettet), fordøjelsessystemet, kredsløbet, nervesystemet, åndedrætssystemet osv. Disse gennemgås hver for sig og kan til sidst sammensættes.
De enkelte organer trækkes fra oversigten til højre med musen ind på menneskekroppen og slippes der hvor man mener de skal placeres. Delene kan ikke placeres forkert, så det kan være nødvendigt at rykke det røde areal længere ned eller op på kroppen for at få adgang til den rigtige placering. Det er muligt at zoome ind og ud.
Websitet er på engelsk, men tekstmængden er begrænset og suppleret med rigtig gode illustrationer.
Besøg siden her.

07 februar 2012

Pssst!..... besøg et spændende website om Street art

Street Art Utopia - hvorfra disse billeder er lånt - er en ren guldmine fyldt med billeder af Street art fra hele verden - Besøg bloggen her.