Faner

23 juli 2011

Ordblomsten - en ordleg med ordkategorier

Så har jeg uploadet endnu en SMARTboard-aktivitet til fri afbenyttelse:

"Ordblomsten - med vinger på" er en ordleg, hvor det gælder om at gætte 11 hemmelige ord (indenfor ordkategorien "Med vinger på..."), som gemmer sig på blomsterbladene af en solsikke.
På første side røbes forbogstavet i hvert ord samt hvor mange bogstaver ordene indeholder (markeret med streger). Herefter åbnes siderne i kronologisk rækkefølge og for hver ny side røbes et nyt bogstav i hvert ord. Hver side udløser en ny gætterunde, hvor læreren tjekker elevernes gæt og uddeler point. Elever der kan gætte et ord får 10 point pr. rigtigt gæt. (Obs! Læreren kan hente løsningen på dokumentets sidste side, hvilket selvfølgelig er smart at gøre forud for lektionen, så eleverne ikke ser løsningerne).
Lykkes det en elev at komme med et kvalificeret bud på et ord indenfor kategorien, som kunne have stået der, gives der 10 bonuspoint for det.
Når alle ord/bogstaver er afsløret gøres scoren op og der findes en eller flere vindere.

Aktiviteten kan leges som en "alle-mod-alle"-leg, eller i makkerpar/grupper. Pointsystemet kan sagtens udelades, hvis man helst vil undgå konkurrence-elementet.

Bemærk: Dokumentets side 2 kan udskrives til hver elev før start, så de har deres egen blomst at skrive på - eller - eleverne kan evt. starte aktiviteten med selv at opstille en nummereret liste med 11 pladser under hinanden + overskriften "Med vinger på...".

Har I ikke en elektronisk tavle til rådighed, kan ideen udføres manuelt på en almindelig tavle: Tegn en blomst med så og så mange blade; skriv en kategori i midten og start med forbogstavet af et ord på hvert blad. Skriv derefter flere og flere bogstaver på til ordene gættes.

Download aktiviteten her.

2 kommentarer:

 1. Ser rigtig godt ud. Glæder mig til at afprøve aktiviteten med mine elever.

  Mvh. Heidi

  SvarSlet
 2. Det er jeg glad for at høre, Heidi :-)
  Får du tid og lyst til at sende en tilbagemelding efter afprøvning er jeg lutter ører!
  God fornøjelse...

  Hilsen
  Eva

  SvarSlet